bede.gryzc

bede.gryzc

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

3 kroki do szybkiego i pysznego, wilgotnego ciasta czekoladowego. Prawdziwie czekoladowa PYCHA :)

Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)

 

  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl cukru
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)
To przepis na samą bazę !!! Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i owocami (np wiśnie, maliny lub jagody) 1. W rondelku roztopić margarynę, czekoladę, mleko i cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. 2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka i zmiksować je z rozpuszczoną masą czekoladową. Odstawić. 3. Ubić białka na pianę. Dodać do przygotowanej masy czekoladowej, wymieszać łyżką by białka nie opadły. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam takiej 30x25cm)Do piekarnika bez termoobiegu na 45-50minut na 180stopni.
Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)
Pierwszy etap za nami: margaryna+mleko+cukier i czekolada już roztopione
Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)
Osobno białka, osobno zółtka, mąka i proszek do pieczenia
Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)
Kolejny krok - piana z białek ląduje w masie czekoladowej
Ciasto czekoladowe (baza, biszkopt)
Ostatnia prosta - przelewamy ciasto do brytfanny i DO PIECA :)