Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostsze ciasto czekoladowe, świetne gdy ma się ochotę na kawałek czekolady. Dodałam do niego skórkę pomarańczową, aby lepiej smakowało.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 2 czekolady gorzkie
  • 250 g margaryny
  • 6 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • skórka pomarańczowa
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Czekoladę rozpuściłam w garnku razem z margaryną. Jajka rozbiłam i oddzieliłam białka od żółtek. Z białek ubiłam pianę na sztywno ze szklanką cukru. do czekolady wsypałam 6 łyżek mąki i zmiksowałam. Później do czekolady dodałam 4 żółtka i też zmiksowałam. ubite białka połączyłam z masą czekoladową, do której wsypałam skórkę pomarańczową. Ciasto wylałam do formy i piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam i posypałam cukrem pudrem.