pieguska

pieguska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto czekoladowe 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe na niedzielę.

Ciasto czekoladowe 8

Składniki:

Ciasto czekoladowe 8

 

  • 175g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe 8
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka cały czas ucierając masę. Kakao rozpuszczamy we wrzątku. Mąkę i proszek przesiewamy przez sitko. Dodajemy ją do masy na przemian z rozpuszczonym kakao. Całość należy dobrze wymieszać. Przyrządzone ciasto wlać do posmarowanej i wyłożonej papierem blachy. Pieczemy ciasto w temp. 180 ° C przez 45-50 minut. Gotowe ostudzone ciasto polewamy lukrem lub polewą czekoladową.