Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto czekoladowe przekładane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne i słodziutkie ciasto:-)

Ciasto czekoladowe przekładane

Składniki:

Ciasto czekoladowe przekładane

 

  • ciasto
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • krem:
  • szklanka śmietany30%
  • 2 tabliczki czekolady
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa
  • perełki

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe przekładane
Ciasto: Jajka zmiksować z cukrem.Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać drewnianą łyżką.Dodać kakao i aromat,ponownie wszystko wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30-35 min w 180 stopniach.Ostudzić.Przekroić na 3 płaty. Krem; Śmietanę zagotować i dodać czekoladę ciągle mieszając.Pozostawić do ostygnięcia. Na pierwszy blat biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi.Położyć drugi płat i posmarować kremem.Położyć wierzch i polać polewą czekoladową całość.Przyozdobić perełkami.