Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z agrestem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nagrzewamy piekarnik do 180C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne , pokrojone masło i drobniutko razem siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Agrest oczyszczamy , obieramy z twardych końcówek. Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną. Agrestem porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek. Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto. Pieczemy ok. 40 – 45 minut. Studzimy. Gotowe!