Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Ciasto czekoladowe z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mocno czekoladowe z agrestem , waniliową bezą i chrupiącą kruszonką

Ciasto czekoladowe z agrestem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z agrestem

 

  • SKŁADNIKI :
  • ( BLACHA 20 - 26 )
  • CIASTO :
  • mąka - 2 szklanki
  • kakao - 2 d.łyżki
  • cukier - 3/4 szkl
  • proszek - 2 łyżeczki
  • masło - 200 g
  • żółtko - 4 szt
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • agrest - 400 g
  • BEZA :
  • zimne białko - 4 szt
  • cukier puder - 3/4 szkl
  • wanilia - 1 laska
  • skrobia ziem. - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z agrestem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nagrzewamy piekarnik do 180C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne , pokrojone masło i drobniutko razem siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Agrest oczyszczamy , obieramy z twardych końcówek. Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną. Agrestem porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek. Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto. Pieczemy ok. 40 – 45 minut. Studzimy. Gotowe!