MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niespodziewani goście.. w domu ani margaryny, ani owoców, ani tym bardziej czekolady.. Tak więc z pomocą aromatu czekoladowego, kakao i oleju wyczarowałam pyszne ciacho :)

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 15 ml syropu czekoladowego

 

  • (użyłam szklanki o pojemności 350ml!)

 

  • lukier:
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem
Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cukrem, kokosem i proszkiem do pieczenia. Jajka, jogurt, olej, syrop mieszamy widelcem w osobnej misce. Na koniec dokładnie mieszamy składniki suche z mokrymi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny - dalej ubijamy. Na koniec dodajemy stopniowo cukier puder - masa ma być gęsta, jednolita i błyszcząca Na ostudzone ciasto nakładamy lukier, łyżką formujemy stożki, i posypujemy kokosem. Smacznego :)