alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym krem z dodatkiem adwokatu i spirytusu. Udekorowane czekoladowym płatkiem.

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

 

  • Biszkopt kakaowy
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek mąki pszennej

 

  • Blat kokosowy
  • 30 dkg kokosu
  • 4 białka
  • 20 dkg cukru

 

  • Krem adwokatowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 szkl adwokatu
  • 50 ml spirytusu

 

  • Polewa
  • 150 g margaryny
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • dżem truskawkowy do posmarowania
  • płatki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać. Wylać na blachę 28*40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st. Zimny biszkopt przekroić na pół.

Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o tym samy rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i piec 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia.

Krem adwokatowy: Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości,dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu dodać adwokat, spirytus i utrzeć.

Polewa: W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając.

Warstwy ciasta: biszkopt - połowa kremu - blat kokosowy - druga połowa kremu - biszkopt - dżem truskawkowy - polewa
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem
upiec blat kokosowy wystudzić i zdjąć papier
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem
z zimnego biszkoptu zdjąć papier i przekroić na dwa blaty
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem
do utartej margaryny z bydyniem dodac adwokat i spirytus