Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie od dziś wiadomo, że czekolada idealnie komponuje się z wiśniami. Ciasto smakuje jakby brownie z sernikiem, którego smak dodatkowo podkreślają wiśnie.

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm, ciasto czekoladowe:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa serowa:

  • 150 g gramów zmielonego twarogu
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Ponadto:

  • wiśni (u mnie deserowe w syropie; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

Ciasto czekoladowe:

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Kawałki czekolady z masłem rozpuścić (nie wolno zagotować!) i ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrami i solą.

Masę jajeczną połączyć z roztopioną czekoladą i następnie połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami
Ucierać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ser utrzeć z cukrem i jajkiem.

Całość:

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami
Poszczególne warstwy układać możliwie równomiernie.

Na spodzie formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką równomiernie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego, następnie masę serową oraz ułożyć odsączone wiśnie i wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe.

Pieczenie:

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami
Ciasto powinno być lekko zapieczone.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.