aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sernik w cieście czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 350
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik w cieście czekoladowym- rozpływający się rewelacyjny sernik. Polecam bo warto!! Pyszne smaki dla każdego!

Sernik w cieście czekoladowym

Składniki:

Sernik w cieście czekoladowym

 

  • Ciasto czekoladowe:
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • Ser:
  • 2 margaryny
  • 2 kg sera
  • 3 szkl cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 9 jaj
  • Polewa:
  • 15 dag chałwy
  • 100 ml śmietany

Sposób przygotowania:

Sernik w cieście czekoladowym
Ser: Margarynę ucieramy z cukrami, żółtkami i serem. Dodajemy proszek, budynie i na końcu ubitą z białek pianę.

Ciasto czekoladowe: Wodę, kakao, margarynę i cukier zagotowujemy, następnie studzimy. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami.

Z białek ubijamy pianę i mieszamy z ciastem. Większą część ciasta czekoladowego wylewamy do foremki 25/36 i wykładamy na nie ser, następnie przykrywamy pozostałym ciastem czekoladowym i lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do godziny.

Polewa: Śmietanę rozpuszczamy nad parą i chwilkę mieszamy aż troszkę zgęstnieje następnie dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy. Polewamy nią sernik i posypujemy czekoladą. 

Tagi:

ciasto sernik