SUPERPRZEPIS

Brownie z serem

         
ocena: 5/5 głosów: 11
Brownie z serem Więcej zdjęć (2)

Smaczne czekoladowe ciasto z masą serową i frużeliną wiśniową. Frużelinę można zastąpić wiśniami z syropu.

Składniki:

Brownie z serem

Ciemne ciasto:

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • ok. 150-200 g frużeliny wiśniowej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Brownie z serem

Etap 1:

Brownie z serem
W tortownicy wyłożyć połowę ciemnego ciasta.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kolejno dodać roztopioną czekoladę (chłodną), mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać składniki.
Tortownicę (średnią) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać.

Etap 2:

Brownie z serem
Na ciemne ciasto wylać masę serową, wyrównać.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać ser (zmielony lub z wiaderka), budyń i mąkę ziemniaczaną. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową.

Etap 3:

Brownie z serem
Na masę serową wyłożyć frużelinę wiśniową.

Na ser wyłożyć frużelinę wiśniową (lub wiśnie).

Etap 4:

Brownie z serem
Przykryć drugą częścią ciemnego ciasta, upiec.

Wylać resztę drugą cześć ciemnego ciasta. Ciemne ciasto może mieć cięższą konsystencję, więc najlepiej wykładać porcjami delikatnie wyrównując szpatułką. Ciasto piec w
temperaturze 180°C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.