Sposób przygotowania:
Tort czekoladowa butelka
Umytą i suchą butelkę po coca coli przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę, którą wcześniej ostrożnie zdejmujemy, ponieważ będzie nam potrzebna.
Litrową coca colę wlewamy do garnka i na dużym palniku, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy go do wystudzenia.
Pół kg dobrej gatunkowo czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej temperując ją i wlewamy ją do 2 części butelki.
Pokrywamy czekoladą wszystkie ścianki i zostawiamy do stwardnienia. 60 g posiekanej ciemnej czekolady umieszczamy w misce razem z przesianym kakao, całość zalewamy gorącą wodą. Mieszamy, a kiedy wystygnie dodajemy jajka, żółtka, cukier z cukrem waniliowym.
Mikserem mieszamy dokładnie całość na niskich obrotach i dolewamy whisky*. Następnie cienkim strumieniem i stopniowo olej. w momencie, kiedy masa stanie jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie ścinamy z niego delikatnie wierzch i z równego kawałka wykrawamy kółka odrobinę mniejsze niż średnica butelki.
Opcjonalnie przekrawamy placki na cieńsze. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, ser mascarpone i wystudzony syrop "coca colowy"( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Krem ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego.
SKŁADANIE CIASTA: Wyciskamy odrobinę kremu na dno czekoladowej butelki i układamy tam dopasowany krążek, na to wyciskamy ponownie krem, dajmy kawałki kandyzowanych wiśni i układamy ciasto. Postępujemy tak do samego końca, wypełniając dwie połowy czekoladowe ciastem i kremem .
Kiedy wszystko zrobimy za pomocą ostrego noża (skalpel, nóż z łamanym ostrzem) przecinamy i zdejmujemy bardzo delikatnie plastik z czekolady, uważając aby nie połamać czekolady.
Następnie składamy obie części razem i sklejamy je rozpuszczoną czekoladą.
Na sam koniec zakładamy na naszą butelkę etykietę i przyklejamy korek.
Tort kroimy ostrym i nagrzanym nożem. * % z whisky podczas pieczenia po prostu się ulotnią i nie pozostaną w cieście.
Litrową coca colę wlewamy do garnka i na dużym palniku, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy go do wystudzenia.
Pół kg dobrej gatunkowo czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej temperując ją i wlewamy ją do 2 części butelki.
Pokrywamy czekoladą wszystkie ścianki i zostawiamy do stwardnienia. 60 g posiekanej ciemnej czekolady umieszczamy w misce razem z przesianym kakao, całość zalewamy gorącą wodą. Mieszamy, a kiedy wystygnie dodajemy jajka, żółtka, cukier z cukrem waniliowym.
Mikserem mieszamy dokładnie całość na niskich obrotach i dolewamy whisky*. Następnie cienkim strumieniem i stopniowo olej. w momencie, kiedy masa stanie jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy ok 30-40 min lub do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie ścinamy z niego delikatnie wierzch i z równego kawałka wykrawamy kółka odrobinę mniejsze niż średnica butelki.
Opcjonalnie przekrawamy placki na cieńsze. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, ser mascarpone i wystudzony syrop "coca colowy"( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Krem ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego.
SKŁADANIE CIASTA: Wyciskamy odrobinę kremu na dno czekoladowej butelki i układamy tam dopasowany krążek, na to wyciskamy ponownie krem, dajmy kawałki kandyzowanych wiśni i układamy ciasto. Postępujemy tak do samego końca, wypełniając dwie połowy czekoladowe ciastem i kremem .
Kiedy wszystko zrobimy za pomocą ostrego noża (skalpel, nóż z łamanym ostrzem) przecinamy i zdejmujemy bardzo delikatnie plastik z czekolady, uważając aby nie połamać czekolady.
Następnie składamy obie części razem i sklejamy je rozpuszczoną czekoladą.
Na sam koniec zakładamy na naszą butelkę etykietę i przyklejamy korek.
Tort kroimy ostrym i nagrzanym nożem. * % z whisky podczas pieczenia po prostu się ulotnią i nie pozostaną w cieście.
zbysiowa