sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto czekoladowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt budyniowy z kremem maślano- truskawkowym i lekko poziomkową galaretką to kolejna propozycja w tym sezonie.

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Składniki

  • biszkopt budyniowy
  • 5 jajek
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • galaretka
  • 1 l wody o smaku poziomkowym
  • 30 g żelatyny
  • ok. 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z truskawkami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesiana mąkę z budyniem i proszkiem. 

2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy okrągłym papierem do wypieków

3. Ciasto przelewany i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

4. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.

5. Około 500-600 g truskawek miksujemy z cukrem. Powinny być dość słodkie. Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy smak. Nie należy jednak przesadzić z ilością, bo może się rozwarstwić.

6. Połową kremu smarujemy jeden blat biszkoptu. Resztę wykładamy na wierzch.

7. Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy na górze.

8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.