Sposób przygotowania:
Karpatka z truskawkami
CIASTO. Szklankę zimniej wody wlać do saganka, dodać margarynę, zagotować.
Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając.
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki.
MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając.
Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Na pierwszy przestudzony placek nakładamy warstwę masy, rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem. Nakładamy drugi placek lekko dociskamy i całość pokrywamy kremem. Na wierzch kładziemy dwie pokrojone truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając.
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki.
MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając.
Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Na pierwszy przestudzony placek nakładamy warstwę masy, rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem. Nakładamy drugi placek lekko dociskamy i całość pokrywamy kremem. Na wierzch kładziemy dwie pokrojone truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
BozenaMatuszczyk
SylaUla