Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

ciasto czekoladowe z wiórkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

proste ciasto czekoladowe z wiorkami

ciasto czekoladowe z wiórkami

Składniki:

ciasto czekoladowe z wiórkami

 

  • 300 gram mąki
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyzki kakao
  • 200 gram margaryny
  • 4 jaj
  • szklanka mleka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA
  • 100 gram margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • pół szklanki cukru
  • DO POSYPANIA
  • wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

ciasto czekoladowe z wiórkami
Masło najlepiej jak by było w temperaturze pokojowej. Wykładamy do miski i ucieramy miksując wraz z cukrem Miksujemy aż uzyskamy puszysty krem.
Dodajemy po jednym jaju cały czas miksując.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do innej miski.
do masy maślanej dodajemy mleko . Mieszamy dokladnie.
Na sam koniec dodajemy przesiane mąki. Mieszamy dokładnie ale delikatnie.
Wylewamy nasze ciasto do posmarowanej masłem blachy i posypanej bułka tartej. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.
rozpuszczamy margarynę dodajemy wodę cukier mieszamy wszystko. Jak roztopi się margaryna i składniki połączą się wsypujemy 3 łyżki kakao. Dokładnie mieszamy składniki wszystkie.
Polewamy polewą wystudzone ciasto. posypujemy wiórkami kokosowymi.