czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto czekoladowo-cappucino z śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mam nadzieję że będzie smakować każdemu kto wypróbuje!

Ciasto czekoladowo-cappucino z śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowo-cappucino z śmietaną

 

  • Składniki:
  • biszkopt czekoladowo-kawowy z 6 jajek

 

  • 2 budynie cappucino (Delekty)
  • 1/2-2/3 litra mleka (do budyniu)
  • 25 dkg margaryny Kasi
  • 25 dkg chałwy kakaowej
  • 1-2 łyżeczki kakao ciemnego
  • 2/3 litra śmietany kremówki (36%)
  • 2 opakowania śmietana-fix
  • 25 dkg krówek kakaowych
  • 10 dkg margaryny
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-cappucino z śmietaną
Przygotowanie:
Upiec biszkopt w formie 25/40 i ostudzony przekroić na 2 "plastry",następnie oba nasączyć zaparzona uprzednio kawą.

Budynie ugotować ,a następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną chałwę i tak długo mieszać aż chałwa całkowicie się "rozpuści" i połączy z budyniem.Budyń odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie do garnuszka włożyć 10 dkg margaryny i roztapiając na ogniu dodawać krówki i mleko.Gdy się już wszystko połączy
-odstawić do przestudzenia.
Margarynę do kremu dokładnie rozetrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu z chałwą i dodać wg uznania
kakao.
Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć krem,i równo go rozprowadzić.Położyć na nim drugą część ciasta i docisnąć.
Kremówkę ubić na sztywni i dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym.Wyłożyć śmietanę na biszkopt i polać chłodną i gęstą masą - polewą z krówek.
Następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki.