kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto czekoladowo kokosowe z dodatkiem kardamonu na każdą okazję

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem

 

  • 200 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 7 jajek
  • 100 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta kardamonu
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smarowania formy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masła dodajemy połamane w drobne kosteczki czekolady i rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Rozpuszczoną w maśle czekoladę odstawiamy żeby ostygła. Jajka ubijamy mikserem do uzyskania piany. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Dodajemy po trochu rozpuszczoną w maśle czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe oraz kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy, ja dodatkowo wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy do tzw. suchego patyczka tzn. ok. 20-25 min. Po wyjęciu ciasta w piekarnika odstawiamy je aż wystygnie. Można w między czasie przewrócić ja na drugą stronę. Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masła dodajemy połamane w drobne kosteczki czekolady i rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Rozpuszczoną w maśle czekoladę odstawiamy żeby ostygła.
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem
Jajka ubijamy mikserem do uzyskania piany. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Dodajemy po trochu rozpuszczoną w maśle czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe oraz kardamon i wszystko dokładnie mies
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy do tzw. suchego patyczka tzn ok. 20-25 min. Po wyjęciu ciasta w piekarnika odstawiamy je aż wystygnie. Można w między czasie przewrócić ja na drugą stronę.
Ciasto czekoladowo-kokosowe z kardamonem
Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem.