Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo migdałowe
Czekoladę łamiemy na cząstki i wkładamy do szklanej miseczki, dolewamy mleko.
Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Roztapiamy czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Oddzielamy białka od
żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, na koniec ubijania dodajemy
¼ szklanki cukru.
Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy resztę
cukru. Ubijamy mikserem przez 5 minut i dodajemy po jednym żółtku przez cały czas mieszając. Dodajemy czekoladę, ekstrakt waniliowy i migdały. Po dokładnym
wymieszaniu dodajemy pianę z białek- mieszamy łyżką, a jeszcze lepiej silikonową
łopatkę.
Masę wlewamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Pieczemy
przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ostudzone ciasto kroimy
na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.
Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Roztapiamy czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Oddzielamy białka od
żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, na koniec ubijania dodajemy
¼ szklanki cukru.
Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy resztę
cukru. Ubijamy mikserem przez 5 minut i dodajemy po jednym żółtku przez cały czas mieszając. Dodajemy czekoladę, ekstrakt waniliowy i migdały. Po dokładnym
wymieszaniu dodajemy pianę z białek- mieszamy łyżką, a jeszcze lepiej silikonową
łopatkę.
Masę wlewamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Pieczemy
przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ostudzone ciasto kroimy
na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.