Lucynka

Lucynka

Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciasto-deser rumowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto to przygotowuję zawsze w szklanym naczyniu i nakładam łyżką, ponieważ masa jest zbyt rzadka żeby można kroić nożem na kawałki.

Ciasto-deser rumowy

Składniki:

Ciasto-deser rumowy

 

  • 15 dag cukru
  • 15 dag zmielonego maku
  • 15 dag kokosu
  • 6 jajek (6 białek i 3 żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 25 dag masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • paczka biszkoptów
  • rum
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto-deser rumowy
Białka ubić z cukrem, dodać mak i kokos. Upiec na blaszce cienki placek, w temp 170st C. Budynie ugotować w 1/2 l mleka. Utrzeć 3 żółtka i 3 łyżki cukru pudru, dodać masło, zimny budyń i trochę rumu. W naczyniu ułożyć upieczone ciasto makowo kokosowe, na to wyłożyć masę budyniową, następnie ułożyć biszkopty moczone w rumie i polać polewą czekoladową. Schłodzić. Smacznego!