Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z marmoladą i śliwkamiETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać, zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, sól, dodać resztę cukru, mleka, wlać stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
ETAP 2:
Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia, keksówka silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę.
ETAP 3:
Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.