ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Ciasto drożdżowe z marmoladą i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Ciasto drożdżowe z marmoladą i śliwkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z marmoladą i śliwkami

 

 

  • kruszonka: mąka tortowa 150 gram
  • cukier 100 gram,
  • margaryna miękka 125 gram

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z marmoladą i śliwkami

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z marmoladą,śliwkami
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.

Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać, zostawić pod przykryciem na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, sól, dodać resztę cukru, mleka, wlać stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z marmoladą,śliwkami
Smak marmolady dodajemy jaki lubimy smakowo.

Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia, keksówka silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z marmoladą,śliwkami
Krusznka jest bardzo chrupiąca,można ją jeść samą.

Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.