SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami Więcej zdjęć (15)

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznymi sezonowymi śliwkami węgierkami i nutką cynamonu. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na piknik, lub rodzinną wycieczkę. Znika w oka mgnieniu.

Składniki:

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Masło i mleko podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści. Odstawiamy, by ostygło.

Mąki orkiszowe oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski (to co zostało na sitku dodajemy do miski z mąką). Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli. W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy letnie mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).

Gotowe ciasto, szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.

Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).

Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Do miski przesiewamy mąki i dodajemy cynamon
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki ciasta
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Do wstępnie wymieszanych składników wlewamy mleko z masłem
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Ze składników zarabiamy ciasto, które przekładamy do miski
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Miskę szczelnie zakrywamy i odstawiamy ciasto do podwojenia objętości
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Przygotowujemy kruszonkę
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Przygotowujemy śliwki
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Ciasto przekładamy do formy
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Na wierzchu układamy śliwki
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Śliwki posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe idealne do kawy lub herbaty
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami