Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe ze śliwkami
Masło i mleko podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści. Odstawiamy, by ostygło.
Mąki orkiszowe oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski (to co zostało na sitku dodajemy do miski z mąką). Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli. W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy letnie mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Gotowe ciasto, szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Mąki orkiszowe oraz cukier puder przesiewamy do dużej miski (to co zostało na sitku dodajemy do miski z mąką). Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli. W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy zawartość miski. Następnie dodajemy letnie mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Gotowe ciasto, szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub tak jak ja woreczkiem foliowym. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
lukrowanepierniczki
misia5
Dziękuję :) Polecam. Ciasto drożdżowe z tą mąką jest pyszne :)
biedroneczki
misia5
Dziękuję :)
skuter5
Czekoladka 2