bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami, jest wilgotne i szybkie do przygotowania. Polecam.

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

Składniki:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

  • 0,5 szklanki oleju

 

  • 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka)

 

 

  • Kruszonka kokosowa:

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • 100 gram wiórek kokosowych

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową
Z niewielkiej ilości mąki, mleka cukru i drożdży robimy zaczyn, pozostawimy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Formę (25x40cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciast, układamy umyte i wypestkowane śliwki, skórą do ciasta.

Składniki kruszonki przekładamy do miski, lekko zagniatamy, posypujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.