peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, miękkie i aromatyczne ciasto z sezonowymi owocami to idealny letni deser na co dzień i od święta.

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe drożdżowe ze śliwkami
Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy 1 szklanką mleka, olejem i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na całą noc. (Jeśli robisz ciasto w ciągu dnia czas leżakowania wynosi minimum 12h).

Na drugi dzień garnek odkrywamy i dosypujemy pozostałe składniki (500 g mąki przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto jest zbyt rzadkie stopniowo dosypujemy 50 g mąki. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut) - ciasto musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzchu ciasta skórką do dołu lekko dociskając.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.