Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Odstawiamy. Do misy wsypujemy cukier wanilinowy oraz cukier. Dodajemy żółtka, tłuszcz i ucieramy. Drożdże kruszymy w szklance i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy drożdże są gotowe wraz z mąką dodajemy je do misy. Miksujemy. Na końcu dodajemy białka i łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby zrobić kruszonkę miksujemy wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania razem. Ciasto na blasze wykładamy ciasno śliwkami i posypujemy kruszonką. Całość lekko obrzucamy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Smacznego!
Mufinka1
Namffoh
moli
..... normalnie to mam pecha do drozdzowego ale sprobuje ....
Netka
muza
muza
Mam pytanie do autorki , bo sama oczom nie dowierzam 350g maki na dużą blachę wystarczy ..? gdyż czesto spotykam przepis na mniejsza formę i mąki jest podane 500 g ..
Placusio bardzo apetyczny .. ! -:) Pozdrawiam
Namffoh
Zazwyczaj używam 350g mąki. Wtedy ciasto nie jest wysokie dzięki czemu zachowuje świeżość na dłużej - nie wysycha tak prędko. Jeśli robię z 500g to biorę jeszcze dodatkowe jajko :)
andzia67