SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • 8
  • Namffoh
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto na rodzinne spotkanie. Idealne na wypad za miasto, piknik.

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

 

  • Kruszonka:
  • 3/4 kostki masła
  • 25dkg mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cukru wanilinowego
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Odstawiamy. Do misy wsypujemy cukier wanilinowy oraz cukier. Dodajemy żółtka, tłuszcz i ucieramy. Drożdże kruszymy w szklance i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy drożdże są gotowe wraz z mąką dodajemy je do misy. Miksujemy. Na końcu dodajemy białka i łyżką delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby zrobić kruszonkę miksujemy wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania razem. Ciasto na blasze wykładamy ciasno śliwkami i posypujemy kruszonką. Całość lekko obrzucamy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Smacznego!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe należy do najprostszych wypieków, a mimo to mało który dorównuje mu smakiem.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ostatni etap przygotowania. Niedługo nasze ciasto wyląduje w piecu.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Trudno oprzeć się pokusie zjedzenia choćby małego kawałka jeszcze na ciepło!