Sposób przygotowania:
Miodowa szarlotka na wspak z orzechami włoskimi
1. Najpierw w miseczce wymieszałam olej kokosowy, cynamon, sól, miód, syrop klonowy i pastę waniliową.
2. Orzechy włoskie włożyłam do woreczka i tłuczkiem rozbiłam je na mniejsze kawałki. Dodałam do miodowej mieszanki.
3. Dno i boki blaszki 25 cm długości wyłożyłam papierem. Mieszankę miodowo-orzechową wylałam na dno i włożyłam do lodówki.
4. Teraz wzięłam dwie miseczki. w jednej wymieszałam suche składniki, a w drugiej mokre (rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, cukier sok pomarańczowy, jajka i pastę waniliową).
5. Jabłka obrałam i pokroiłam w dość drobną kostkę i wymieszałam z cynamonem i cukrem.
6. Sucha i mokrą mieszankę delikatnie zmiksowałam razem.
UWAGA: Nie mieszaj jabłek z ciastem w misce, a układaj je warstwami.
7. Na blaszkę z mieszanka orzechowo-miodową wyłożyłam połowę ciasta, na to połowę jabłek, następnie resztę ciasta i na wierzch resztę jabłek. ( nic nie szkodzi, jeśli warstwy się trochę pomieszają).
8. Piekłam dobrą godzinę w temperaturze 180 stopni
9 Żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, zwyczajnie rozgarnęłam środek nożem.
10. Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika, przeniosłam razem z papierem na kratkę i pozwoliłam odpocząć około 15-20 minut.
11. Po tym czasie przyłożyłam na wierzch duża deskę i odwróciłam całe ciasto do góry nogami, tak, że orzechy były na wierchu. Na tym etapie nie można jeszcze pokroić cista, więc odłożyłam je do lodówki na cała noc (min. 8 godzin). Nazajutrz szarlotka jest gotowa do pokrojenia. Smacznego!
2. Orzechy włoskie włożyłam do woreczka i tłuczkiem rozbiłam je na mniejsze kawałki. Dodałam do miodowej mieszanki.
3. Dno i boki blaszki 25 cm długości wyłożyłam papierem. Mieszankę miodowo-orzechową wylałam na dno i włożyłam do lodówki.
4. Teraz wzięłam dwie miseczki. w jednej wymieszałam suche składniki, a w drugiej mokre (rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, cukier sok pomarańczowy, jajka i pastę waniliową).
5. Jabłka obrałam i pokroiłam w dość drobną kostkę i wymieszałam z cynamonem i cukrem.
6. Sucha i mokrą mieszankę delikatnie zmiksowałam razem.
UWAGA: Nie mieszaj jabłek z ciastem w misce, a układaj je warstwami.
7. Na blaszkę z mieszanka orzechowo-miodową wyłożyłam połowę ciasta, na to połowę jabłek, następnie resztę ciasta i na wierzch resztę jabłek. ( nic nie szkodzi, jeśli warstwy się trochę pomieszają).
8. Piekłam dobrą godzinę w temperaturze 180 stopni
9 Żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, zwyczajnie rozgarnęłam środek nożem.
10. Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika, przeniosłam razem z papierem na kratkę i pozwoliłam odpocząć około 15-20 minut.
11. Po tym czasie przyłożyłam na wierzch duża deskę i odwróciłam całe ciasto do góry nogami, tak, że orzechy były na wierchu. Na tym etapie nie można jeszcze pokroić cista, więc odłożyłam je do lodówki na cała noc (min. 8 godzin). Nazajutrz szarlotka jest gotowa do pokrojenia. Smacznego!