haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Miodowa szarlotka na wspak z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja pasja do zdrowych składników zaprowadziła mnie do kuchni żydowskiej. Tam znalazłam inspirację do stworzenia pysznej, wręcz magicznej szarlotki, pokrytej warstwa skarmelizowanych w miodzie orzechów. Dodam też,że jest bez glutenu i laktozy. Pycha!

Miodowa szarlotka na wspak z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Miodowa szarlotka na wspak z orzechami włoskimi

Na spód

  • 160 g płynnego miodu
  • 70 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub ekstraktu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 180 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

Na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (lub kokosowej lub owsianej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 115 g oleju kokosowego
  • 120 g cukru kokosowego (lub demerara)
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej (lub ekstraktu)

Jabłka

  • 400 g jabłek po obraniu i pokrojeniu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub demerara)

Sposób przygotowania:

Miodowa szarlotka na wspak z orzechami włoskimi
1. Najpierw w miseczce wymieszałam olej kokosowy, cynamon, sól, miód, syrop klonowy i pastę waniliową.

2. Orzechy włoskie włożyłam do woreczka i tłuczkiem rozbiłam je na mniejsze kawałki. Dodałam do miodowej mieszanki.

3. Dno i boki blaszki 25 cm długości wyłożyłam papierem. Mieszankę miodowo-orzechową wylałam na dno i włożyłam do lodówki.

4. Teraz wzięłam dwie miseczki. w jednej wymieszałam suche składniki, a w drugiej mokre (rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, cukier sok pomarańczowy, jajka i pastę waniliową).

5. Jabłka obrałam i pokroiłam w dość drobną kostkę i wymieszałam z cynamonem i cukrem.

6. Sucha i mokrą mieszankę delikatnie zmiksowałam razem.

UWAGA: Nie mieszaj jabłek z ciastem w misce, a układaj je warstwami.

7. Na blaszkę z mieszanka orzechowo-miodową wyłożyłam połowę ciasta, na to połowę jabłek, następnie resztę ciasta i na wierzch resztę jabłek. ( nic nie szkodzi, jeśli warstwy się trochę pomieszają).

8. Piekłam dobrą godzinę w temperaturze 180 stopni

9 Żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, zwyczajnie rozgarnęłam środek nożem.

10. Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika, przeniosłam razem z papierem na kratkę i pozwoliłam odpocząć około 15-20 minut.

11. Po tym czasie przyłożyłam na wierzch duża deskę i odwróciłam całe ciasto do góry nogami, tak, że orzechy były na wierchu. Na tym etapie nie można jeszcze pokroić cista, więc odłożyłam je do lodówki na cała noc (min. 8 godzin). Nazajutrz szarlotka jest gotowa do pokrojenia. Smacznego!
Miodowa szarlotka na wspak z orzechami właskimi
Pierwszą, a potem wierzchnią warwę stanowi mieszanka oleju, syropu klonowego i orzechów.
Miodowa szarlotka na wspak z orzechami właskimi
Mieszankę orzechowo-miodową wykłady na papier umieszczny blaszce do pieczenia i schładzamy.
Miodowa szarlotka na wspak z orzechami właskimi
Osobno przygotowujemy mieszankę składników suchych i mokrych. Trzecia miseczka to jabłka.
Miodowa szarlotka na wspak z orzechami właskimi
Na schłodzony spód wykladamy warstwami ciasto i jabłka.
Miodowa szarlotka na wspak z orzechami właskimi
Tak wygląda ciasto po upieczeniu, ale przed odwróceniem do góry nogami.