Sposób przygotowania:
Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowyCiasto
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wymieszać z orzechami. Wmiksować do masy jajecznej. Dodać wodę i olej i wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i upiec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać z cukrem i ostudzić.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i nasączyć częścią kawy.
Masy
Jabłka przełożyć do rondla. Podgrzewać aż zaczną bulgotać. Zdjąć z gazu i wsypać suchą galaretkę. Wymieszać. Wystudzić. Gdy zaczną tężeć wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem i nasączyć częścią kawy.
1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą kawy.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan - fixami i cukrem na sztywny krem. Posmarować cienko wierzch i boki tortu. Wyrównać. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ozdobić wierch tortu kremem wyciskając róże. Boki obsypać zmielonymi orzechami.
Tort schłodzić w lodówce.