WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1412]

Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy to łatwy do zrobienia tort na orzechowym cieście, z masą z prażonych jabłek, masą budyniową, wykończony bitą śmietaną.

Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy

Ciasto orzechowe

  • 5 małych jajek
  • 3/4szkl. cukru
  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej

Masa jabłkowa

  • 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek)
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa budyniowa

  • 1,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru na 0,5l mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła

Wierzch i boki tortu

Nasączenie

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok.300ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy

Ciasto

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wymieszać z orzechami. Wmiksować do masy jajecznej. Dodać wodę i olej i wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i upiec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać z cukrem i ostudzić.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i nasączyć częścią kawy.

Masy

Jabłka przełożyć do rondla. Podgrzewać aż zaczną bulgotać. Zdjąć z gazu i wsypać suchą galaretkę. Wymieszać. Wystudzić. Gdy zaczną tężeć wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem i nasączyć częścią kawy.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Nasączyć resztą kawy.

Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan - fixami i cukrem na sztywny krem. Posmarować cienko wierzch i boki tortu. Wyrównać. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ozdobić wierch tortu kremem wyciskając róże. Boki obsypać zmielonymi orzechami.

Tort schłodzić w lodówce.

Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy
Tort po złożeniu wszystkich warstw, przed ozdobieniem
Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy
Żimna śmietana ubita z cukrem i śmietan - fixami
Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy
Budyń śmietankowy zmiksowany z masłem w misce
Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy
Prażone jabłka wymieszane z galaretką cytrynową
Tort orzechowo - jablkowo - śmietankowy
Ciasto orzechowe przekrojone na trzy blaty