Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe
Dynię obrać, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami. Pozostałą dynię pokroic w kostkę. Włożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, zalać niewielką ilością wody i rozgotować. Po ugotowaniu i ostudzeniu zblendować.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczena i sodę. Po zmiksowaniu dodać olej. Dodawać po łyżce musu dyniowego i zmiksować. 2-3 łyżki musu pozostawić do przygotowania polewy. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mnut w 180 stopniach.
Do pozostawionego musu dyniowego dodać połamaną czekoladę i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia i ostudzić.
Upieczone i lekko wystudzone ciasto posmarować polewą, posypać pokrojonym orzechami.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczena i sodę. Po zmiksowaniu dodać olej. Dodawać po łyżce musu dyniowego i zmiksować. 2-3 łyżki musu pozostawić do przygotowania polewy. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mnut w 180 stopniach.
Do pozostawionego musu dyniowego dodać połamaną czekoladę i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia i ostudzić.
Upieczone i lekko wystudzone ciasto posmarować polewą, posypać pokrojonym orzechami.