Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasto dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon dyniowy w pełni, więc warto zrobić choć raz ciasto dyniowe. Robi się szybko, a jest smaczne, wilgotne.

Ciasto dyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto dyniowe

ciasto

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki rodzynek

Polewa

  • 2-3 łyżki musu dyniowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe
Dynię obrać, przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami. Pozostałą dynię pokroic w kostkę. Włożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, zalać niewielką ilością wody i rozgotować. Po ugotowaniu i ostudzeniu zblendować.

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i miksować. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczena i sodę. Po zmiksowaniu dodać olej. Dodawać po łyżce musu dyniowego i zmiksować. 2-3 łyżki musu pozostawić do przygotowania polewy. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mnut w 180 stopniach.

Do pozostawionego musu dyniowego dodać połamaną czekoladę i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia i ostudzić.

Upieczone i lekko wystudzone ciasto posmarować polewą, posypać pokrojonym orzechami.
Ciasto dyniowe
Ugotowana i zblendowana dynia hokkaido.
Ciasto dyniowe
Zmiksowane składniki na ciastio dyniowe.
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe w formie, porzygotowane do upieczenia
Ciasto dyniowe
Przygotowana polewa do posmarowania ciasta
Ciasto dyniowe
Upieczone, posmarowane musem i posypane orzechami.