edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Tarta z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tartą z brzoskwiniami oraz serkiem mascarpone na kruchym cieście to idealny deser dla każdego łasucha.

Tarta z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Wierzch :
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Tarta z brzoskwiniami
1. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewany do miski, dodajemy pokrojone schłodzone masło, jajko oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy mikserem planetarnym lub rozrabiamy ręcznie.

2. Ciasto formujemy na gładką kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut.

3. Przygotowujemy krem z serka mascarpone, cukru pudru, cukru waniliowego, jogurtu naturalnego. Miksujemy na gładką masę.

4. Nagrzewany piekarnik na 200 stopni.

5. Formę na tartę smarujemy masłem.

6. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwalkowujemy. Następnie przekładamy do formy na tartę i nakuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut do zarumienienia ciasta.

7. Na wystegniete ciasto nakładamy krem oraz pokrojone brzoskwinie.

8. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Tartą z brzoskwiniami
Mąkę przesiiewamy dodajemy schłodzone i pokrojone masło
Tartą z brzoskwiniami
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą robota planetarnego lub wyrabiamy ręcznie
Tartą z brzoskwiniami
Ciasto rozwalkujemy i przekładamy do wysmarowanej formy i nakrywamy widelcem .
Tartą z brzoskwiniami
Ser mascarpone mieszamy z cukrem i jogurtem naturalnym. pudrem