Sposób przygotowania:
Ciasto orzeszkowy lionI
1. Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
II
2. Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
3. Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
III
4. Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
IV
5. Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
V
6. Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
VI
7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.