Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto orzeszkowy lion

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia.

Ciasto orzeszkowy lion Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto orzeszkowy lion

 

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 460 g masy kajmak
  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 660 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • ½ szk. cukru pudru
  • 100 g batona Lion
  • ½ szk. mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto orzeszkowy lion

I

Ciasto Orzeszkowy Lion
Moczenie i układanie ciastek herbatników na dnie formy

1. Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.

II

Ciasto Orzeszkowy Lion
Przygotowanie masy kajmakowo orzechowej. Smarowanie masą ciastek.

2. Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
3. Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.

III

Ciasto Orzeszkowy Lion
Przygotowanie masy śmietankowo mascarpone.

4. Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.

IV

Ciasto Orzeszkowy Lion
Układanie warstw mas.

5. Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.

V

Ciasto Orzeszkowy Lion
dekorowanie ciasta batonami .

6. Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.

VI

Ciasto Orzeszkowy Lion

7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.