Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe z orzechamiETAP 1:
Na mus musimy najpierw upiec dynię w piekarniku po wystudzeniu oddzielić od skórki i dokładnie zmiksować.
ETAP 2:
Mąkę wymieszać na sucho z przyprawą do piernika, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
ETAP 3:
W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem, olejem i musem z dyni do płynnych składników wsypać suche i jeszcze chwilkę razem miksować na małych obrotach miksera.Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto które piec w temp. 180 st około 30 minut do momentu suchego patyczka.
ETAP 4:
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki.
Dolny ponownie umieścić w formie do pieczenia. o masy kajmakowej dodać około 1/2 łyżeczki soli morskiej i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masą posmarować dół ułożony w formie i posypać 3 łyżkami mielonych orzechów.
3/4 całego kremu rozsmarować na masie kajmakowej, przykryć drugim plackiem i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, posypać mielonymi orzechami i dodatkowo można ozdobić strużkami z rozpuszczonej czekolady.
Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
Magdalena88
Marika-
iziona
U nas leci z nieba drobniutki śnieg więc kubek herbaty i to ciasto to idealne połaczenie :)
iziona
Jest przepyszne :)
misia5