SUPERPRZEPIS

Ciasto dyniowe z orzechami

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto dyniowe z orzechami Więcej zdjęć (2)

Ciasto jest mięciutkie prawie jak tortowe, delikatny krem i słona masa kajmakowa dodaje mu uroku i zapewniam, że trudno poprzestać na jednym kawałku.

Składniki:

Ciasto dyniowe z orzechami

ciasto:

  • używałam szklanki o pojemności 200 ml
  • 1,3/4 szklanki musu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierników

krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z orzechami

ETAP 1:

Ciasto dyniowe z orzechami
Dynię pokroić i upiec w goracym piekarniku.

Na mus musimy najpierw upiec dynię w piekarniku po wystudzeniu oddzielić od skórki i dokładnie zmiksować.

ETAP 2:

Ciasto dyniowe z orzechami
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

Mąkę wymieszać na sucho z przyprawą do piernika, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Ciasto dyniowe z orzechami
Ciasto dokładnie zmiksować na małych obrotach.

W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem, olejem i musem z dyni do płynnych składników wsypać suche i jeszcze chwilkę razem miksować na małych obrotach miksera.Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto które piec w temp. 180 st około 30 minut do momentu suchego patyczka.

ETAP 4:

Ciasto dyniowe z orzechami

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki.

Dolny ponownie umieścić w formie do pieczenia. o masy kajmakowej dodać około 1/2 łyżeczki soli morskiej i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masą posmarować dół ułożony w formie i posypać 3 łyżkami mielonych orzechów.
3/4 całego kremu rozsmarować na masie kajmakowej, przykryć drugim plackiem i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, posypać mielonymi orzechami i dodatkowo można ozdobić strużkami z rozpuszczonej czekolady.

Przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.


Tagi:

dynia