BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Urodzinowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto czekoladowe przygotowane na kolejne urodziny mojej wnuczki. Czekoladowe ciasto przekładane konfiturą wiśniową , kremem śmietankowym z mascarpone oraz polewa czekoladową wyszło bardzo pyszne .

Urodzinowy przekładaniec Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Urodzinowy przekładaniec

 

 

  • Krem śmietankowy z mascarpone:
  • serek mascarpone 500 g,
  • śmietana 30 % 800 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,

 

  • Dodatkowo:
  • konfitura wiśniowa 1 słoik,
  • polewa czekoladowa 2 op,
  • kawa rozpuszczalna 1/2 szkl,

Sposób przygotowania:

Urodzinowy przekładaniec
Ciasto;

Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę delikatnie zamieszać z ciastem. Przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie oprószonej bułką tarą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

W między czasie przygotować krem.

Do większego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietanę 30%. Miksujemy, a gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz porcjami serek mascarpone. Miksujemy, aż powstanie gęsta kremowa masa.

Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Górę ciasta ścinamy i rozkruszamy w dłoniach odkładamy do miski, pozostałe ciasto dzielimy na 2 krążki. Jeden krążek czyli spód ciasta przekładamy na płytki duży talerz lub po prostu na paterę. Nasączamy kawą rozpuszczalną, smarujemy polewą czekoladową przygotowaną według opisu na opakowaniu (u mnie wyszło 1,5 op. polewy) i obficie nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem , krążek smarujemy konfiturą wiśniową. Na wierzch rozkładamy pozostały krem. Górę posypujemy pokruszonym ciastem.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.
Urodzinowy przekładaniec
Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać
Urodzinowy przekładaniec
Górę ciasta ścinamy i rozkruszamy w dłoniach odkładamy do miski, pozostałe ciasto dzielimy na 2 krążki , spód ciasta przekładamy na płytki duży talerz lub po prostu na paterę. Nasączamy kawą rozpuszczalną ,smarujemy polewą czekoladową przygotowaną według opisu na opakowaniu. Na polewę czekoladową obficie nakładamy połowę kremu
Urodzinowy przekładaniec
Przykrywamy drugim krążkiem , krążek smarujemy konfiturą wiśniową
Urodzinowy przekładaniec
Na wierzch rozkładamy pozostały krem.
Urodzinowy przekładaniec
Górę posypujemy pokruszonym ciastem.
Urodzinowy przekładaniec
Ciasto gotowe do podania