Sposób przygotowania:
Urodzinowy przekładaniec
Ciasto;
Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę delikatnie zamieszać z ciastem. Przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie oprószonej bułką tarą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
W między czasie przygotować krem.
Do większego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietanę 30%. Miksujemy, a gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz porcjami serek mascarpone. Miksujemy, aż powstanie gęsta kremowa masa.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Górę ciasta ścinamy i rozkruszamy w dłoniach odkładamy do miski, pozostałe ciasto dzielimy na 2 krążki. Jeden krążek czyli spód ciasta przekładamy na płytki duży talerz lub po prostu na paterę. Nasączamy kawą rozpuszczalną, smarujemy polewą czekoladową przygotowaną według opisu na opakowaniu (u mnie wyszło 1,5 op. polewy) i obficie nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem , krążek smarujemy konfiturą wiśniową. Na wierzch rozkładamy pozostały krem. Górę posypujemy pokruszonym ciastem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę delikatnie zamieszać z ciastem. Przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i delikatnie oprószonej bułką tarą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
W między czasie przygotować krem.
Do większego naczynia wlać mocno schłodzoną śmietanę 30%. Miksujemy, a gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz porcjami serek mascarpone. Miksujemy, aż powstanie gęsta kremowa masa.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Górę ciasta ścinamy i rozkruszamy w dłoniach odkładamy do miski, pozostałe ciasto dzielimy na 2 krążki. Jeden krążek czyli spód ciasta przekładamy na płytki duży talerz lub po prostu na paterę. Nasączamy kawą rozpuszczalną, smarujemy polewą czekoladową przygotowaną według opisu na opakowaniu (u mnie wyszło 1,5 op. polewy) i obficie nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem , krążek smarujemy konfiturą wiśniową. Na wierzch rozkładamy pozostały krem. Górę posypujemy pokruszonym ciastem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.