haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Dyniowy piegus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto dyniowe to jeden ze smaków jesieni. Dodatek dyni do ciasta powoduje, że jest ono bardzo puszyste i wilgotne. Połączyłam korzenny smak piegusa z kremem z serka mascarpone i wykończeniem z gorzkiej czekolady. Efekt? Same och, ach i ech!

Dyniowy piegus Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Dyniowy piegus

Na ciasto

  • Około 900g surowej dyni ze skórką (300 g puree z dyni)
  • 240 g mąki
  • 195 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Na krem

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 250 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

 

  • Ponadto:
  • 50g piegów z gorzkiej czekolady (dostępne w marketach w dziale dekoracji ciast)
  • lub
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Dyniowy piegus
1. Wcześniej przygotowałam puree z dyni.

Wydrążyłam miąższ z dyni i wyłożyłam go na wysmarowaną olejem blaszkę do pieczenia. Piekłam około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu dynię zmiksowałam, mus podzieliłam na porcje 300g, włożyłam do woreczków i zamroziłam. Z duzej, około 5 kg dyni uzyskałam 1,7 kg puree. Jedną porcję oczywiście uzyłam do dyniowego piegusa.

2. Teraz zrobiłam ciasto.

Do misy miksera włożyłam 300 g puree z dyni, cukry, wlałam olej. Zmiksowałam. Następnie wbiłam po 1 jajku cały czas miksując.

Suche składniki (przesianą makę, proszek do pieczenia i sodę, sól i przyprawę do piernika) umieściłam w misce i wymieszałam.

Sucha mieszankę stopniowo dodawałam do mieszanki dyniowej i możliwie jak najkrócej zmiksowałam.

Dno tortownice 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam dno i boki olejem, przełożyłam do niej ciasto i piekłam ok. godziny w temperaturze 170-180 stopni, do tzw. suchego patyczka.



3. Krem:

Serek mascarpone, kremówkę, cukier i aromat waniliowy umieściłam w misie miksera i zmiksowałam. Krem powinien być gęsty.

Kiedy ciasto przestygło, wyłożyłam krem na powierzchnię i udekorowałam czekoladowymi piegami.

Piegus jest pyszny zaraz po upieczeniu, ale na następny dzień, kiedy smaki się przenikną, jest jeszcze lepszy!
Dyniowy piegus
Czekoladowe piegi robimy z gotowych elementow, dostępnych w sklepie, lub kroimy gorzka czekoladę na małe kawałeczki.
Dyniowy piegus
Warstwe kremu wykładamy na wystudzone ciasto.
Dyniowy piegus
Wykonanie piegusa zaczynamy od wymieszania oddzielnie suchych składników i mokrych.
Dyniowy piegus
Krem z serka mascarpone i kremówki powinien być bardzo gęsty.
Dyniowy piegus
W zależności od gatunku dyni miąższ jest bardziej jednolity lub włóknisty. To jest miąższ z dyni Hokkaido, więc można go pokroić w kostkę.
Dyniowy piegus
Ja użylam dynii innej odmiany, gdzie miąższ był bardziej włoknisty i mniej wodnity. Jednak nie ma to znaczenia - każda dynia się nadaję do tego ciasta.
Dyniowy piegus
Po upieczeniu dynię zmiksowałam i cześć zamroziłam.