misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ciasto dyniowe wg. Misiabe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z pierwszej w życiu wyhodowanej własnoręcznie dyni zrobiłam to ciasto. Wyszło rewelacyjne!!

Ciasto dyniowe wg. Misiabe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowe wg. Misiabe

 

  • 2,5 szklanki startej dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe wg. Misiabe
Jajka ubić z cukrem. Ubijać aż masa podwoi swoją objętość.Następnie dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto wyjdzie bardzo gęste.



Startą dynię odcisnąć i wymieszać z żurawiną. Dodać do ciasta i dokładnie połączyć składniki. Spód blachy (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w temp. 180 C przez około 40 minut.



Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!
Ciasto dyniowe wg. Misiabe
Zetrzeć dynię na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku
Ciasto dyniowe wg. Misiabe
Po dodaniu mąki ciasto jest bardzo gęste
Ciasto dyniowe wg. Misiabe
Na końcu dodajemy startą dynię wraz z żurawiną
Ciasto dyniowe wg. Misiabe
Porcja na średnią kwadratową blaszkę lub tortownicę