Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe z pysznym kremem Elfi
Masło roztapiam i odstawiam do ostudzenia. W tym czasie jajka wbijam do miski i miksuję razem z cukrem aż uzyskam puszysta gładką masę. Dynie obieram i ścieram na tarce. Do uzyskanej masy powoli dodaję resztę składników wraz z dynią oprócz masła - masło dodam na samym końcu. Całość miksuję na małych obrotach i na koniec dolewam ostudzone masło - mieszam. Blachę kwadratową wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę w rozgrzanym do 180C piekarniku przez około 1 godzinę. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Podczas pieczenia robię krem. Masło rozpuszczam i lekko studzę. Do miski wlewam serek i zaczynam miksować. Dodaje stopniowo cukier puder - mi weszła mniej więcej 1 szklanka ale możecie dodać więcej. Ja nie chciałam aby mój krem był zbytnio słodki, ale pamiętajcie że krem musi być dość gęsty więc nie żałujcie cukru pudru. Dodaję również sok z cytryny i ścieram na tarce trochę skórki z cytryny. Powoli dodaję też roztopione masło. Wszystko razem miksuję na gładką i puszystą masę i wstawiam do lodówki. Gdy ciasto jest upieczone studzę je porządnie. Dopiero wtedy nakładam chłodny krem. Można dla smaku i ozdoby wierzch posypać pestkami dyni :)
zewa
Elficzna
dzięki dzięki :) było pyszne