akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto francuskie- przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia, lecz trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, np. prawidłowym wałkowaniu i składaniu. Ten przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasta bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne". Serdecznie polecam!

Ciasto francuskie- przepis podstawowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto francuskie- przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie- przepis podstawowy
1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę.

2. Dodać sól, mąkę oraz wodę.

3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.

4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.

5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.

6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.

7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.

8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.

9. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.

10. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.

11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.

12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.

13. 1/3 ciasta złożyć.

14. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.

15. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.

16. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić.

ŻYCZĘ POWODZENIA! ;)
Ciasto francuskie- przepis podstawowy
Przygotowanie ciasta francuskiego- krok po kroku.