Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie- przepis podstawowy
1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę.
2. Dodać sól, mąkę oraz wodę.
3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.
4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.
5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.
6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.
7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.
8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.
9. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.
10. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.
11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.
12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.
13. 1/3 ciasta złożyć.
14. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.
15. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.
16. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić.
ŻYCZĘ POWODZENIA! ;)
2. Dodać sól, mąkę oraz wodę.
3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.
4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.
5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.
6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.
7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.
8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.
9. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.
10. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.
11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.
12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.
13. 1/3 ciasta złożyć.
14. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.
15. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.
16. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić.
ŻYCZĘ POWODZENIA! ;)