kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

ciasto francuskie z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pachnące wanilią i soczyste ciastko z borówkami

ciasto francuskie z borówkami

Składniki:

ciasto francuskie z borówkami

 

  • opakowanie borówek amerykańskich
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru brązowego
  • 1 jajko rozbełtane
  • 1 laseczka wanilii
  • śmietana 30% 2 łyżki

Sposób przygotowania:

ciasto francuskie z borówkami
ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, przeciąć na połowę w poprzek na dwa kwadraty. Jeden kwadrat ułożyć na pergaminie, brzegi posmarować jajkiem, nałożyć na środek śmietanę wymieszana z cukrem waniliowym i otarta wanilią, nałożyć borówki. Drugi płat ciasta naciąć nie przecinając brzegów, kilkukrotnie -około 4 nacięć długości 5 cm. Nałożyć na spód z jagodami, docisnąć brzegi. Ciasto posmarować z góry jajkiem, posypać ciemnym cukrem. Piec w temperaturze ok 200 st do zbrązowienia ciasta- lub wg przepisu na opakowaniu ciasta.