Sposób przygotowania:
Ciasto FryderykPrzygotowanie biszkoptu:
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cmx24cm). Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Przygotowanie ciasta makowo- kokosowego
Ciasto makowo- kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie masy ajerkoniakowej:
Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Na końcu do masy wlać ajerkoniak. Wszystko razem utrzeć.
Przełożenie ciasta:
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 1/3 część masy ajerkoniakowej, wyrównać. Na masie ułożyć ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wyłożyć 1/3 część masy, wyrównać. Następnie ułożyć biszkopt jasny. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą i posypać uprażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Marika-
Magdalena88