bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto makowo-kokosowe z delicjami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto trochę pracochłonne, ale idealne połączenie maku i kokosu oraz delicji i galaretki zachwyci niejednego miłośnika ciast.

Ciasto makowo-kokosowe z delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe z delicjami

 

 

  • Ciasto makowo-orzechowe:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki suchego maku
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 30 dkg delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kokosowe z delicjami
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciasto makowo-kokosowe: białka oddzielamy od żółtek, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy suchy mak, kokos, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć. Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, dajemy ciasto makowo-kokosowe, rozsmarowujemy pozostały krem, na kremie układamy delicje i zalewamy tężejącą galaretką. Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto makowo-kokosowe z delicjami
Pieczemy ciasto makowo-kokosowe około 30-40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto makowo-kokosowe z delicjami
Gotujemy krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto makowo-kokosowe z delicjami
biszkopt smarujemy połową kremu, dajemy ciasto makowo-kokosowe, rozsmarowujemy pozostały krem, na kremie układamy delicje
Ciasto makowo-kokosowe z delicjami
Delicje zalewamy tężejącą galaretką i dajemy do lodówki do schłodzenia