Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-kokosowe z delicjami
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciasto makowo-kokosowe: białka oddzielamy od żółtek, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy suchy mak, kokos, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć. Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, dajemy ciasto makowo-kokosowe, rozsmarowujemy pozostały krem, na kremie układamy delicje i zalewamy tężejącą galaretką. Dajemy do lodówki do schłodzenia.
Malwi10
bietka
bardzo mnie to cieszy, dziękuje za polecenie :)