Sposób przygotowania:
Ciasto szachownica makowa
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ciasto z makiem: Mak parzymy i mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i porcjami mak. Na końcu należy wmieszać pianę ubitą z białek. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 45 minut. Ciasto z kokosem: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe. Mieszamy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Masa: W nie dużej ilości mleka roztrzepujemy mąki, żółtka resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy żółtka, mieszamy gotujemy budyń. Studzimy łączymy z utarta margaryną. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Przełożenie ciasta: Ciasto z makiem kroimy na siedem pasków wzdłuż długiego boku. Biszkopt smarujemy cienką warstwą masy na niej układamy 4 paski ciasta z makiem w luki dajemy masę i kawałki brzoskwiń, następnie dajemy masę i trzy paski ciasta z makiem w miejsca gdzie była masa i znów wyrównujemy masą i kawałkami brzoskwiń. Na wierzch dajemy ciasto z kokosem i polewamy polewą.
ciasteczka
robaczek