anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasto jabłkowe na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry deser. Robi się go naprawdę bardzo szybko. Dodatkowo zastyga szybko, bo ma dużo żelatyny. Jest super. :D

Ciasto jabłkowe na herbatnikach Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto jabłkowe na herbatnikach

 

  • 2 kg jabłek
  • kilka paczek herbatników
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 50 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić do dużego garnka, dodać galaretki i żelatynę. Dać na palnik i na chwilę podsmażyć. Mieszać co jakiś czas.

Wymieszać wodę i spirytus. Maczać po 1 herbatniku i układać na brytfannie jeden obok drugiego.

Masę jabłkową podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą maczanych herbatników i ponownie wyłożyć drugą część masy jabłkowej.

Na koniec przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników i odstawić do stężenia w zimne miejsce. 
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Na sam początek wymieszać większość składników i dać na palnik.
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Na brytfannie układać maczane herbatniki w wodzie i spirytusie.
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Wyłożyć na pierwszy rząd herbatników połowę masy.
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Wyłożyć drugą część herbatników. Czynność powtórzyć jeszcze raz.
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Ciasto jabłkowe na herbatnikach- bardzo dobry deser
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Ciasto jabłkowe na herbatnikach- bardzo dobry deser
Ciasto jabłkowe na herbatnikach
Ciasto jabłkowe na herbatnikach- bardzo dobry deser