Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Znudziły mi się przesłodzone ciasta, więc postanowiłam zrobić coś mniej słodkiego. Efekt wyszedł wspaniały. Ciasto jest odrobinę kwaskowate i ma wspaniały aromat cytryny. Polecam!!!

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • ½ cytryny
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • ¼ szklanki wody
  • 2 opakowania galaretki zielonej
  • Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 20-25 sztuk herbatników
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym
Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaj skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, podlej wodą. Duś na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsyp galaretki. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na biszkopt. Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki i wymieszaj budynie oraz cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę, wymieszaj. Gotuj 3 minuty, przestudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj zimny budyń oraz sok z cytryny. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Na masie budyniowej ułóż herbatniki. Wierzch ciasta ozdób rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schłódź godzinę w lodówce. 
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaj skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Wymieszaj.
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym
Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym
Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, podlej wodą. Duś na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsyp galaretki. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na biszkopt.
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym
Masę budyniową wyłóż na ciasto, wyrównaj. Na masie budyniowej ułóż herbatniki. Wierzch ciasta ozdób rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schłódź godzinę w lodówce.