Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym
Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawaj mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaj skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, podlej wodą. Duś na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsyp galaretki. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na biszkopt. Masa budyniowa: Z mleka odlej ½ szklanki i wymieszaj budynie oraz cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej zawiesinę, wymieszaj. Gotuj 3 minuty, przestudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj zimny budyń oraz sok z cytryny. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj. Na masie budyniowej ułóż herbatniki. Wierzch ciasta ozdób rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schłódź godzinę w lodówce.
marietta
madziulka89