SUPERPRZEPIS

Szarlotka z galaretką na herbatnikach

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Szarlotka z galaretką na herbatnikach

Ekspresowa szarlotka nie wymagająca pieczenia!

Składniki:

Szarlotka z galaretką na herbatnikach

 

  • Składniki :
  • ( na formę keksową )

 

  • jabłka - ok. 500-600 g
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • margaryna - 100 g
  • żółtko ( duże ) - 1 szt
  • galaretka agrestowa - 2 op
  • herbatniki - 10 szt

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z galaretką na herbatnikach
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki. Smażymy z odrobiną wody przez ok. 10 minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy 1 galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Margarynę ucieramy z żółtkiem i cukrem na gładki puch. Dodajemy masę jabłkową i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dnie foremki układamy herbatniki. Wylewamy na nie masę jabłkową i wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy. Wylewamy na ciasto jabłkowe. Odstawiamy do stężenia.