Sposób przygotowania:
Lodowe ciasto na herbatnikach
Blaszkę można wyłożyć nieprzywierającym papierem. Na dno wykładamy warstwę herbatników (około 15). Smarujemy je połową mleka toffi. Przykładamy kolejną warstwą. Pozostałe mleko wyciskamy na herbatniki tworząc wzdłuż nich pasy. Całość zalewamy lekko schłodzonymi lodami śmietankowymi. Przykładamy kolejna warstwą herbatników. Dekorujemy dowolnie. U mnie przed podaniem ciasto polałam czekoladą i udekorowałam śmietanką. Lody śmietankowe: W garnku umieszczamy szklankę mleka, szklankę śmietanki 30% oraz cukier. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Między czasie ubijamy żółtka. Ubite dokładamy do ciepłego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Pozostałą śmietanę 30% ubijamy. Do ubitej dokładamy śmietanę 12 % oraz przestudzona mieszaninę. Po dokładnym wymieszaniu lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około godzinie schładzania mieszamy je i wylewamy na przygotowaną warstwę herbatnikową. Na wygładzoną powierzchnie wykładamy pozostałe herbatniki. Wraz z blaszką pozostawiamy nasze lodowe ciasto do całkowitego zamrożenia. Gotowe porcjujemy i podajemy.