luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Kokoska z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto sezonowe z rabarbarem - w sam raz na niedzielny deser!

Kokoska z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokoska z rabarbarem

 

  • ciasto
  • 2 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl wiórek kokosowych
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

 

  • na masę rabarbarową
  • 800 g rabarbaru
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 2 galaretki (mogą być różne np czerwona i zielona)

 

  • dodatkowo
  • 2 op herbatników
  • dżem jabłkowy
  • wiórki kokosowe do posypania
  • polewa biała i czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kokoska z rabarbarem
Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi. Wyłożyć ciasto i posmarować cienko dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać wodą dodać cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.
Kokoska z rabarbarem
Etap 1
Kokoska z rabarbarem
Etap 2