Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 265]

Ciasto jabłkowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam ciasto z makiem mielonym suchym i tartymi jabłkami. Po wystudzeniu polane polewą czekoladową.

Ciasto jabłkowe z makiem

Składniki:

Ciasto jabłkowe z makiem

 

  • mąka pszenna – 20 dag
  • mak mielony - 20 dag
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 20 dag
  • masło – 5 dag
  • jajka – 4 szt
  • jabłka – 40 dag
  • mleko – 200 ml
  • tłuszcz do formy
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe z makiem
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maślano – jajeczną i wymieszać łyżką.

Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.

Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą.