Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowe z makiem
Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maślano – jajeczną i wymieszać łyżką.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.
Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maślano – jajeczną i wymieszać łyżką.
Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek.
Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej.
Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą.