Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik z trzema smakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i super wyglądające ciasto o pięciu smakach: orzechowym , jabłkowym, sernik, mak a całość na kruchym cieście.

Sernik z trzema smakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z trzema smakami

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany 18%

 

  • Mak:
  • 30 dag maku
  • 1 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 5 dag orzechów włoskich posiekanych
  • 5 dag margaryny
  • 5 białek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z trzema smakami
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać stertą margarynę , żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Mak: Mak sparzyć i zmielić 2 razy. Miękką margarynę utrzeć , ciągle ucierając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mak i orzechy. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z makiem. Ser: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser , sok z cytryny , mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z serem. Przygotowanie: Kruche ciasto rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto nałożyć masę makową i równo rozprowadzić, na mak wyłożyć masę sernikową i równo rozprowadzić. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 1h25minut. Jabłka : Jabłka obrać zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem , dodać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę dodać żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przełożenie: Ciasto krucho-makowo-serowe przełożyć jabłkami i przykryć ciastem orzechowym. 
Sernik z trzema smakami
Kruche ciasto rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto nałożyć masę makową i równo rozprowadzić
Sernik z trzema smakami
Na mak wyłożyć masę sernikową i równo rozprowadzić. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 1h25minut.
Sernik z trzema smakami
Jabłka obrać zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem , dodać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Sernik z trzema smakami
Ciasto krucho-makowo-serowe przełożyć jabłkami i przykryć ciastem orzechowym