Sposób przygotowania:
Sernik z trzema smakami
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać stertą margarynę , żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Mak: Mak sparzyć i zmielić 2 razy. Miękką margarynę utrzeć , ciągle ucierając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mak i orzechy. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z makiem. Ser: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser , sok z cytryny , mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z serem. Przygotowanie: Kruche ciasto rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto nałożyć masę makową i równo rozprowadzić, na mak wyłożyć masę sernikową i równo rozprowadzić. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 1h25minut. Jabłka : Jabłka obrać zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem , dodać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Ciasto orzechowe: Białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę dodać żółtka , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przełożenie: Ciasto krucho-makowo-serowe przełożyć jabłkami i przykryć ciastem orzechowym.
zbysiowa
wiola55
Justyna92
Może być z wiaderka lub zwykły mielony 2 krotnie