Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto marcepanek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marcepanek to jedno z moich ulubionych ciast, makowo-jabłkowe przekładane masą orzechową, i całość polana polewą czekoladową.

Ciasto marcepanek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto marcepanek

Ciasto kruche:

Jabłka:

Mak:

  • puszka masy makowej

Masa orzechowa:

Sposób przygotowania:

Ciasto marcepanek
Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, margarynę oraz śmietanę i całość siekać nożem, a następnie zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na 4 części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki. Spód ciasta posypać bułką tartą, na jedną blaszkę wyłożyć mak, a na drugą jabłka. Następnie rozwałkować kolejne dwie części ciasta i przykryć mak oraz jabłka. Wierzch ciast ponakłuwać widelcem.

Oba ciasta piec przez 40 min w temp. 180 st. Mak: Użyć gotowej masy makowej z puszki.

Jabłka: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na patelnię i wraz z cukrem i margaryną smażyć na małym ogniu do odparowania soku.

Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem oraz zmielonymi drobno orzechami, a następnie pozostawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć i dodać wystudzone orzechy.

Wystudzone ciasta przełożyć masą, a wierzch polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. 
Ciasto marcepanek
Przygotować ciasto kruche, które podzielić na 4 części.
Ciasto marcepanek
Na jedną część ciasta wyłożyć mak, a na drugą jabłka.
Ciasto marcepanek
Jabłka i mak przykryć kolejnymi częściami ciasta.
Ciasto marcepanek
Margarynę utrzeć na puch, a następnie dodawać wystudzone orzechy.
Ciasto marcepanek
Mleko zagotować z cukrem oraz orzechami, a następnie pozostawić do wystudzenia.