Sposób przygotowania:
Ciasto marcepanek
Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, margarynę oraz śmietanę i całość siekać nożem, a następnie zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki. Spód ciasta posypać bułką tartą, na jedną blaszkę wyłożyć mak, a na drugą jabłka. Następnie rozwałkować kolejne dwie części ciasta i przykryć mak oraz jabłka. Wierzch ciast ponakłuwać widelcem.
Oba ciasta piec przez 40 min w temp. 180 st. Mak: Użyć gotowej masy makowej z puszki.
Jabłka: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na patelnię i wraz z cukrem i margaryną smażyć na małym ogniu do odparowania soku.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem oraz zmielonymi drobno orzechami, a następnie pozostawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć i dodać wystudzone orzechy.
Wystudzone ciasta przełożyć masą, a wierzch polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto podzielić na 4 części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na dwie blaszki. Spód ciasta posypać bułką tartą, na jedną blaszkę wyłożyć mak, a na drugą jabłka. Następnie rozwałkować kolejne dwie części ciasta i przykryć mak oraz jabłka. Wierzch ciast ponakłuwać widelcem.
Oba ciasta piec przez 40 min w temp. 180 st. Mak: Użyć gotowej masy makowej z puszki.
Jabłka: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na patelnię i wraz z cukrem i margaryną smażyć na małym ogniu do odparowania soku.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem oraz zmielonymi drobno orzechami, a następnie pozostawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć i dodać wystudzone orzechy.
Wystudzone ciasta przełożyć masą, a wierzch polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.