anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort mega czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort jest bardzo czekoladowy co nie znaczy że bardzo słodki, jest delikatny i o wyraźnej nucie słodyczy.

Tort mega czekoladowy

Składniki:

Tort mega czekoladowy

Biszkopt

Krem

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 szkl cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 500 g masła

Wierzch tortu

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml. Śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Tort mega czekoladowy
Biszkopt: Jaja wbić do misy dodać cukier oraz cukier waniliowy. Miksować na wysokich obrotach aż cukier się całkowicie rozpuści a masa będzie napowietrzona. 

Do ubitych jaj dodać olej oraz obie mąki przesiane przez sitko razem z kakao. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy 24 cm. i piec w temp.180 stopni około 50 min. Wystudzić i pokroić na 4 równe ciasta.

Krem: Żółtka, cukier puder oraz czekoladę ubić na parze. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać zimną masę czekoladową i dokładnie wymieszać.

Kremem przełożyć biszkopty i obsmarować boki tortu. 

Wierzch tortu: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej śmietankę delikatnie wymieszać i oblać cały tort. Udekorować wg. uznania.