Sposób przygotowania:
Rajska szarlotka 2
Ciasto: Margarynę przekładamy do miski ,ucieramy z cukrem i żółtkami mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,białka ubić na sztywno. Nie przerywając ucierania masy z żółtkami dodać mąkę z proszkiem ,wlać mleko i miksować na koniec dodać pianę z białek ,delikatnie wymieszać .Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do 1 dodać mak do 2 kakao,do 3 zmielone orzechy włoskie a do 4 części ciasta wiórka kokosowe i wymieszać . Każde ciasto przełożyć do 4 jednakowych form wyłożonych pergaminem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160* z termoobiegiem i piec około 15-20 min.Po upieczeniu wystudzić.Masa: Jabłka obieramy ,ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do garnka z grubym dnem.Dodajemy do jabłek cukry i mieszając przesmażamy .na koniec wsypujemy galaretki wiśniowe i dokładnie mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. zostawiamy masę do ostygnięcia.gdy masa zacznie lekko tężeć ,przekładamy kolejno placki.Przekładanie:placek kokosowy+masa placek kakaowy+ masa placek makowy+masa wierzch placek orzechowy.Udekorować lukrem lub polewą czekoladową wg uznania. Ja piekłam w blaszce o wym:37/24 cm
edytaha
MagdaMM
2milutka