sandra200

sandra200

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Ciasto makowo-jabłkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne Ciasto makowo-jabłkowe w sam raz do kawy

Ciasto makowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto makowo-jabłkowe

 

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 dkg margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany.

 

  • MASA MAKOWO-JABŁKOWA:
  • 1,5 szklanki sparzonego maku,
  • 3 starte jabłka,
  • 2 żółtka,
  • 5 białek,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki grysiku,
  • 1 łyżeczka śmietany.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-jabłkowe
Z podanych składników zrobić kruche ciasto. MASA MAKOWO-JABŁKOWA: do zmielonego maku dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną,jabłka i grysik,wszystkie składniki wymieszać na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wyłożyć na ciasto i upiec.