Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto jagodowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super smaczne i szybkie ciasto z kefirem z dodatkiem jagód . Na wierzchu pyszna kruszonka waniliowa.

Ciasto jagodowe z kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto jagodowe z kruszonką

Na ciasto

  • 3 małe jajka
  • 1 szkl. kefiru
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag jagód
  • 10 dag truskawek

Na kruszonkę

  • 6 dag masła
  • 4 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 krople olejku waniliowego
  • 10 dag mąki pszennej

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania ciasta
  • garść jagód do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z kruszonką

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,sodą oczyszczoną ,dodać cukry.
Do drugiego naczynia dać jajka,kefir i olej,roztrzepać dokładnie.
Mokre składniki wlać do suchych,lekko wymieszać.
Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć jagody i truskawki.

Przygotowanie kruszonki

Ciasto jagodowe z kruszonką
Ciasto z owocami posypujemy kruszonką waniliową

Wszystkie składniki na kruszonkę bardzo dokładnie zagnieć.
Kruszonką posypać ciasto z owocami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 50 min.
Po upieczeniu wyciągamy z formy.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem . Gdy przestygnie posypujemy jagodami.


Tagi:

ciasto